Η Συντήρηση της

Μετά την κατασκευή της κατσούνας πρέπει να φροντίσουμε και τη συντήρηση της

Όπως ήδη γνωρίζετε, η κρητική κατσούνα αποτελεί χειροποίητη κατασκευή που κατασκευάζεται σε διάφορα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης.

Μπορώ να σας εγγυηθώ για την ανθεκτικότητα τους, αφού τα ξύλα τους είναι δοκιμασμένα σε διαφορετικές συνθήκες. Βέβαια να διευκρινίσουμε ότι όταν λέμε διαφορετικές συνθήκες, μιλάμε πάντα για φυσιολογικά πλαίσια.

Ωστόσο, όπως κάθε προϊόν έτσι και η κρητική κατσούνα χρειάζεται τη συντήρηση της.

Όσο ανθεκτικό προϊόν κι αν είναι, πρέπει να φροντίζουμε να την περνάμε με ρητίνη η λούστρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Με αυτό τον τρόπο σίγουρα αυξάνουμε τη διάρκεια αντοχή της στο χρόνο, αφού έτσι προστατεύεται από σκόρο η μαμούνι. Να σημειωθεί ότι αν την έχετε προμηθευτεί πρόσφατα από εμάς, τότε δεν χρειάζεται να την περάσετε με κάποιο από τα παραπάνω υλικά, αφού ήδη το έχουμε κάνει εμείς και σε διπλή στρώση. Εσείς θα αναλάβετε να το κάνετε αφού περάσει ένας χρόνος που αναφέραμε στην αρχή ή ανάλογα τη χρήση που της κάνετε αν χρειαστεί νωρίτερα.

Το διάστημα που θα χρειαστεί για τη συντήρηση της μπορεί να είναι και μεγαλύτερο ή μικρότερο του ενός χρόνου, ανάλογα πάντα τη χρήση και τη φύλαξη της. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και χρωματιστά, γυαλιστερά, ή ματ βερνίκια, ανάλογα το γούστο σας.

Όταν σας έρχεται κατσούνα δεμένη με σύρμα, τότε η κούρμπα της έγινε πρόσφατα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το σύρμα για τις για περίπου ένα εξάμηνο, έτσι ώστε να μη διαστρεβλωθεί από την υγρασία. Η φύλαξη της είναι καλό να γίνεται σε ένα ξηρό μέρος και κρεμασμένη. Αν δεν μπορείτε να τη κρεμάσετε κάπως, τότε φροντίστε να την τοποθετήσετε στο χώρο σε όρθια θέση.

Μπορεί να κοπεί αναλόγως με το ύψος του ιδιοκτήτη. Το σωστό ύψος είναι λίγο πιο πάνω από τη μέση του ιδιοκτήτη. Αν πρόκειται για κτηνοτροφική χρήση μπορείτε να κόψετε τη κούρμπα με προσεκτικό τρόπο, στο σημείο που επιθυμείτε.